Skip to main content

Idén januárban 54. alkalommal rendezték meg a Davosi Világgazdasági Fórumot, amelyen a világ vezetői gyűltek össze, hogy megvitassák a közeli és távolabbi jövőben várható politikai és gazdasági kockázatokat, és azokra iparági vitákon keresztül megoldási lehetőségeket is keressenek. Hogy tényleg gyíkemberek-e ezek a mogulok vagy sem, nem mi fogjuk megmondani, az viszont biztos, hogy a tünde szemeik előtt felrémlő jövőre adott lépéseik mindannyiunk életét befolyásolni fogják, ezért megéri legalább a fél szemünket rajtuk tartani.

A legújabb Pénz Beszél podcastünkben részletesen áttekintettük, milyen tanulságokkal szolgált befektetői szempontból a januári Davosi Világgazdasági Fórum.

Honnan ered a Davosi gyíkember metafora?

Kritikák érik a fórumot, miszerint a globális elit és a nagyhatalmak vezetői a társadalom feje fölött döntenek az emberek sorsáról, fondorlatosan a magánvagyon elkobzását tervezgetik, és csak az ármánykodásukról való figyelemelterelésként szervezik a találkozót.

Bár nem valószínű, hogy a fórum minden résztvevője egy ma született bárány, de talán a konteóknak sem kell ennyire felülni. A Davosi Fórum előrejelzéseit nem egy kis csoport találja ki a hasára ütve, hanem nagyszámú vezető közgazdász, akik értékes adatokkal és elemzésekkel rendelkeznek. A kockázatok, amiket azonosítanak, és azok nyomában a lehetséges megoldások mindenképpen figyelemreméltóak mindenki számára. Azoknak pedig végképp ajánlott odafigyelni rájuk, akik a befektetéseikkel kapcsolatban szeretnének a jövő kihívásairól tájékozódni.

Moralizáló állvakarás vagy pénzügyi lehetőség?

Amikor a gazdasági elit összegyűlik, nemcsak a világ problémáiról beszélgetnek, hanem arról is, milyen üzleti lehetőségeket látnak a kihívásokban. Ezekre támaszkodva pedig azt is végiggondolják, hogyan lehetne országaikban, vállalatikkal még nagyobb hatékonyságot elérni. A Davosi Világgazdasági Fórum nemcsak egy konferencia, hanem nagy lobbiesemény is, ahol vállalatok és országok küzdenek a figyelemért. Érdekes figyelni, kik kapják meg ezt a figyelmet és miért, és hogy ez gazdasági szempontból milyen irányba mutat.

Az elmúlt pár év kulcs gondolatai

 • 2016-ban a klímaváltozás volt az egyik legfőbb téma a Fórumon. Azt jósolták, hogy ha nem sikerül lelassítani a folyamatot, az súlyos következményekkel járhat.
 • Felvetették a tömegpusztító fegyverek bevetésének a lehetőségét.
 • Emellett a migrációt jelölték meg, mint komoly veszélyforrás, ami politikai, társadalmi feszültségeket is előidézhet.

Azóta ezek a problémák csak súlyosbodtak, és a világ számos részén okoznak feszültségeket. Viszont az is igaz, hogy a gondokat jól azonosították (más kérdés, hogy a megoldásuk felé milyen lépések történtek).

2020-ban aztán nagy fordulat következett, és egy évtizednyi gazdasági növekedés tört meg. A Fórum akkor is januárban volt, csak utána következett a Covid-járvány, majd annak a nyomában egy sor gazdasági esemény, őrült pénzszórás, abból adódó inflációs sokk, kamatemelés, majd háborúk. Ezek mind jelentős hatással bírtak a piacokra.

Ezt a káoszt megelőző, tehát a 2020. januári előrejelzések alapján:

 • Az első öt legnagyobb valószínűséggel bekövetkező kockázati tényező közül mindegyik az éghajlatváltozással volt kapcsolatos. Vagyis ebben az évben már teljesen ez a probléma uralta a közvéleményt.
 • Az ezután következő események tükrében érdekes adat, hogy egy 195 országot vizsgáló kutatás már 2020 elején jelezte, hogy a világ legtöbb országában az egészségügyi rendszer képtelen lenne kezelni egy globális járványt. Az, amiről ezen a ponton beszéltek, két hónappal később beigazolódott. Ekkor nyilván minden összeesküvéselmélet-hívő felciccenve dőlt hátra otthonában, hogy ő megmondta…
 • 2020-ban azt is valószínűsítették, hogy a világ 7 legnagyobb gazdaságából 6 a most fejlődő országok közül fog kikerülni. Ez már akkor egyértelműen jelezte a változó gazdasági erőviszonyokat, és valóban efelé is haladunk.
 • Ebben a kontextusban Afrika is hangsúlyos szerepet kapott a gazdasági fórumon, nem véletlen. 1,2 milliárd fős lakosságának 25%-a 14 év alatti, és a medián életkor mindössze 19 év. A népességrobbanás miatt tehát a kontinens nagy kihívások elé néz majd a következő években.

Ha létezik egy olyan kontinens, ahol több százmillió ember 14-19 év alatti, akkor nagy biztonsággal előrejelezhető, hogy ők lesznek a jövő fogyasztói. Ők fognak  mobiltelefonokat, számítógépeket vásárolni, autót venni, vagy az elégedetlenségüket kifejezve, egy jobb élet reményében másik kontinensre költözni. Ezek a jövőbeli események, mindenképpen befolyásolni fogják a világot, az új helyzetnek pedig természetesen lesznek nyertesei és vesztesei.

A legnagyobb globális kockázatok 2024-ben

 • Extrém időjárás,
 • félretájékoztatás, dezinformáció,
 • társadalmi polarizáció,
 • megélhetési válság,
 • kibertámadások,
 • gazdasági visszaesés.

A megkérdezett szakemberek válaszai alapján, sorrendben ezek jelentik a nem túl távoli jövő legnagyobb kockázatait. Hogy ezalapján milyen befektetési irány válhat népszerűvé, az attól függ, hogy mely kockázatokkal szeretnénk foglalkozni.

 • Például az élelmiszergyártókba való befektetés adekvát válasz lehet a megélhetési válságra.
 • Az extrém időjárás kapcsán pedig a megújuló energiával foglalkozó cégek lehetnek vonzók.
 • Ha a gazdasági visszaeséstől tartunk, akkor fektessünk osztalékfizető vállalatokba, amik recesszió esetén is stabilan tartják magukat.
 • A mesterséges intelligencia pedig megoldás lehet a félretájékoztatás és kibertámadások ellen, vagy éppen azt kiszolgálva is. Tehát pénzügyileg nem csak a problémák megoldásában van fantázia, hanem sajnos azoknak a gerjesztésében is.

A McKinsey néhány fontos pontot kiemelt a pozitív üzleti potenciálok közül, amelyek a világgazdaság jobb szervezéséhez vezethetnek.

 • Az egyik ilyen pont a változás sebessége. A gyorsan változó világban a gyorsan alkalmazkodó cégek pénzügyileg és innovációs szempontból is előnyben vannak. Fontos tehát figyelembe venni, hogy mely vállalatok képesek gyorsan alkalmazkodni, például az AI terén.
 • A mesterséges intelligencia a gazdaságban hatalmas potenciállal bír, és bár a kockázatokat is kiemelik, a technológia számos területen hozhat pozitív változásokat, például az egészségügyben, mezőgazdaságban, ügyfélszolgálatban, marketingben és szoftverfejlesztésben.

Alkalmazkodóképesség és innováció a két kulcs túlélési stratégia tehát.

 • Egy másik érdekes megállapítás a nők egészségében rejlő üzleti potenciál, amelyet 1000 milliárd dollárra becsülnek. Az egészségügy fejlesztése ezen a területen nemcsak társadalmi, hanem erőteljes gazdasági hatásokkal is járhat. A nők egészségügyi helyzetének javítása nemcsak humánus szempontból fontos, hanem hatalmas gazdasági előnyökkel is járhat, beleértve a munkaerőpiacba történő bevonás lehetőségét is.

Fontos megjegyezni, hogy a mesterséges intelligencia bár ki tudja váltani a kevésbé összetett pozíciókat, viszont a létezése önmagában felhívja a figyelmet arra, hogy a magas hozzáadott értékű pozíciókhoz továbbra is szükség van tapasztalt és képzett munkaerőre. Nagyvállalatoknál például a kritikus pozíciók 20-30%-a nem megfelelő képesítésű emberekkel van feltöltve, így ezekben a pozíciókban már most is munkaerőhiány tapasztalható. Ez arra sarkallja a világot, hogy összetettebb készségekkel rendelkező, magasabb képzettségű szakemberek kerüljenek előtérbe, akik emiatt magasabb fizetéseket keresnek majd.

Szeretné megtudni,

 • miért gondolja úgy 4700 nagyvállalat vezérigazgatója, hogy a vállalkozása következő 10 évet nem fogja megérni?
 • a kínai gazdaságnak milyen hosszú távú növekedési kilátásai vannak?
 • hogy Indiába éri meg befektetni, vagy azokba a nagy cégekbe, akik már tervezik áttenni a termelésüket Indiába?
 • mi várható a globális gazdasági növekedés ütemével kapcsolatban?

Ide kattintva indíthatja el legújabb Pénz beszél podcast adásunkat, amiből megtudhatja: 

A témát körbejárták: Horváth Attila, Magyar Zoltán és Kovács Máté, az InwestMentors privát bankárai.

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem