Skip to main content

TBSZ

Adómentes befektetés Ausztriában? Igen, lehetséges!

Magyarországon 10 emberből 9 az államnál hagyja az elért profitja 15%-át! Mit szólna hozzá, ha már a mai naptól nem kéne kamatadót fizetnie befektetései után? Ráadásul a világ egyik legbiztonságosabb bankrendszerének védelmét élvezné? Gondolom Önben is felmerül a kérdés: Hogyan? Ez legális?
Természetesen igen! 
Rögtön az elején eloszlatjuk a leggyakrabban előforduló tévhitet: Nem, az adómentes befektetés Ausztriában nem jelenti a pénze lekötését. Továbbra is hozzáférhet bármikor számlája aktuális egyenlegéhez, csupán a feltörésének költség és adó vonzata van.

Hogyan működik az adómentes befektetés Ausztriában?

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) egy olyan értékpapírszámla, ami a 3. év után kedvezményes adóvonzatot, 5. év után pedig teljesen adókedvezményt biztosít Önnek befektetései hozamai után. Lássuk a részleteket! A TBSZ számla futamidejét 4 szakaszra bontjuk:

A tartós befektetési számla (TBSZ) indításának a naptári éve, január 1. és december 31. közötti időszak. A gyűjtőéven belül szabadon rakhat be, vagy vehet ki pénzt számlájáról. Fontos megjegyezni, hogy Ausztriában az adómentes befektetési számláján elhelyezett összeg már a gyűjtőév során is adómentessé válik! TBSZ-t csak Magyarországon, adóazonosító jellel rendelkező magánszemélyek nyithatnak. 

A befektetése realizálása után az aktuális kamatadó (15%) mértékét kell fizetni elért nyeresége után. Ha mégsem tudja megvárni a lejáratot és hamarabb lesz szüksége pénzéhez, az addig elért kamatokat NEM veszíti el!  Ebben az esetben a TBSZ szerződés azonnal megszűnik.

A 3. évfordulón csökkentett, 10%-os kamatadóval tud kivenni a számlájáról pénzt, anélkül, hogy megszűnne. 

Az 5. év után 0% kamatadó terheli a befektetését. Ezt követően egy éve van eldönteni, hogy mekkora összeget kíván visszahívni számlájáról, illetve rajta hagyni a következő 5 éves periódusra.

Ausztriában az adómentes befektetés futamideje során a portfóliója összetételét bármikor szabadon változtathatja. Tehát röviden összefoglalva, a TBSZ egy ajándék, amely által, ha elég türelmes, a befektetése teljes nyeresége az Öné lehet!

Milyen eszközöket helyezhet el adómentes befektetési számláján Ausztriában?

A korábban olvasott globális értékpapírpiac minden lehetősége elérhető az Ön számára:

Kötvények

Részvények

Befektetési alapok

*1995. évi CXVII. Törvény a személyi jövedelemadóról 67B § másolatát IDE kattintva olvashatja.

Lássuk egy konkrét példán keresztül, mekkora összeget spórolhat meg a TBSZ számlájával

5.000.000 HUF letétet helyezett el értékpapír portfólióba, amely évi 5% bevételt hoz Önnek, 5 éven keresztül.
5 év alatt a profit: 1.250.000 HUF (kamatos kamat nélkül!)
Ebből az adóköteles tétel: 187.500 HUF (15% kamatadóval számolva)

Az Ön döntése, hogy mi legyen a kamatadó sorsa, befizeti az államnak, vagy az összeget megtartja, például 1 hétre elmegy az összegből Toscánába, Olaszországba.

Érdekelnek a részletek!
A törvényi korlátok miatt egy személy egy évben csak egy adómentes befektetést indíthat Ausztriában. 

Ha azonban minden évben újabb TBSZ számlát nyit a Partner Banknál, akkor a 6. év végétől, minden évben adómentesen veheti fel befektetett összegét.

Váltsa valóra hosszú távú befektetési vágyait, kamatadó-mentesen!

10 pénzügyi megoldást biztosítunk Önnek

Megoldást akarok!