Skip to main content

A legnépszerűbb befektetési forma Magyarországon a Prémium Magyar Állampapír, jelenleg a magyar lakosság tulajdonában összesen kb. 5500-6000 milliárd forint összegben van. A forintos fix befektetések közül valóban a legjobb ajánlat, mert a lehető legnagyobb hozamot a PMÁP-pal lehet elérni, mégsem igaz, sőt, hogy mindenkinek rohannia kéne az Államkincstárhoz, hogy amennyit csak tud, bezsákoljon belőle.

A legújabb Pénz Beszél podcastünkben pontokba szedtük a PMÁP pozitívumai mellett a kockázatait, és azokat a jellemzőit is, amelyeket a befektetők gyakran félreértenek vagy amelyek felett sajnálatosan szemet hunynak! A felvétel meghallgatásához, kérjük kattintson ide:

Tény: forintban rövidtávon a Prémium Magyar Állampapírénál nagyobb hozamot nem lehet elérni. A forintos fix befektetések közül így jelenleg ez a legjobb ajánlat, mert ilyen magas kamata az első évben (14-16 %), csak ennek van.

A PMÁP pozitívumai

  • Kiszámítható, mert az eredménye fixen az inflációhoz van igazítva.
  • Jelenleg bármikor visszaváltható, nagyon alacsony, 1%-os költség mellett.
  • Nem kell utána semmilyen adót fizetni. Se kamatadót, se szocho-t.
  • Azoknak kiváló alternatíva, akik a számlájukon vagy otthon tartanak olyan pénzt ami nem a napi megélhetésükhöz kell, de mégis gyors hozzáférhetőséget akarnak. Mert ez legalább valamennyit kamatozik, nem úgy mint a látra szóló bankbetétek vagy a párnaciha.
  • Csökkenő inflációs közegben be fogja előzni az aktuális kamata az éppen aktuális évi inflációt. Amíg emelkedik az infláció, addig csak követi, amikor már csökken, akkor majd megelőzi. Így összességében a kamata az átlaginflációt még meg is haladhatja kicsivel, vagyis rövid ideig reálértéken mérhető nyereséget hozhat.

Összefoglalva: Aki forintban akarja tartani a pénzét, mert például ingatlanvásárlás előtt áll, annak tökéletes megoldás.

A PMÁP negatívumai / kockázatai

Röviden: Aki hosszútávon akar infláció feletti hozamot, vagy értékállóságot, annak nem a PMÁP való.

Hosszabban: egy befektetéstípus vizsgálatakor érdemes annak a negatívumait holisztikusan szemlélni, mert nem csak a befektetéssel magával lehet probléma, hanem azzal is, hogy az élethelyzetünkhöz, céljainkhoz más megoldást jobban lehet társítani. A kockázat így nem önmagában szemlélendő, hanem a teljes képet vizsgálva lehet a befektetésről felelős döntést hozni.

Ráadásul sokszor nem magával az eszközzel lehet a befektetőnek problémája, hanem a működésének az értelmezésével. Az állampapírokba való befektetésnek is vannak apróbetűs részei és gyakran félreértelmezett vonatkozásai. A Prémium Magyar Állampapír esetében ezek a következők:

  1. Változó kamatozású

Az inflációkövetés valójában változó kamatozást jelent. Az aktuális hozam így nem egyenlő az átlaghozammal. Tehát „16 % a következő egy évre” nem ugyanaz, mint hogy „16 % minden évben”. Túl kell látni azon, hogy éppen aktuálisan mennyit ígér a papír, illetve hogy mi volt az óriásplakátra írva, ami miatt belevágtunk a megvásárlásába, mert az a teljes futamidőre nem lesz igaz.

1. ábra A Prémium Állampapír inflációkövető kamata az MNB előrejelzése alapján így fog alakulni

Ergo a PMÁP leginkább rövid távon jó befektetés. Hosszabb távon az átlaghozama alul teljesíti a másodpiacon elérhető állampapírok hozamait. Az MNB inflációs előrejelzése alapján 7-8 éves időtávon, éves szinten átlag 5,2 %-os hozamot tud hozni forintban. Ez távolról sem 16 %.

 2. ábra Látható hogy 4 és 8 éves időtávon 7,56 % és 5,22 % lesz

Ezért, ha valaki képes 7-8 évben gondolkozni, és ilyen időtávra befektetni egy összeget, akkor az jobban teszi, ha vagy részvényportfólióban gondolkozik, vagy megfontol ugyanilyen kategóriájú, más befektetéseket, azaz a másodpiacon elérhető állampapírokat.

A régebbi kibocsátású állampapírokat meg lehet venni forintban, euróban, dollárban, és van például olyan 2028-as lejáratú magyar állampapír forintban, ami fix 9 %-ot fizet. Ez 4 %-os különbség a PMÁP-hoz képest. Bár kamatadó terheli, de tartós befektetési számlával még kamatadómentessé is lehet tenni.

Vannak ezenkívül későbbi kibocsátásúak, és devizások is, például 5-6 %-os eurós, vagy 7 %-os dolláros, amelyek szintén jó alternatívái a PMÁP-nak, és nem vonatkozik rájuk a kamatadó se. Sőt, ha euróban fektetünk be, akkor lehet devizaárfolyam nyereségünk is, illetve a másodpiaci állampapíroknál további nyereségünk a kötvények árfolyamnyereségéből. Így ez szinte már tripla profit.

Másodlagos piacon ilyen fix kamatok érhetőek el akár értékálló devizában is:

UNGARN 11/41  USD  6,334% fix
UNGARN 22/32.  HUF  8,029% fix
HUNGARY 11/28  HUF  9,014% fix
HUNGARY 20/30  EUR  05,905% fix
UNGARN 20/35. EUR 6,355% fix

  1. Lehetőség költség

Minden állampapírral kapcsolatban probléma, hogy ha megveszi a befektető az egyiket, akkor nem tudja megvenni a másikat. Ha kiválasztja a Prémium Magyar Állampapírt, akkor nem tud vásárolni se vegyes alapot, se részvényt. Ha most befektet forintba, akkor abból a pénzből nem tud befektetni euróba vagy dollárba. Pedig most jó lehetőség van éppen a devizaváltásra, ha figyelembe vesszük, hogy 2024-re már a kormány is 385-ös átlag forinttal számol, sőt nemrég a kormány részéről az is elhangzott, hogy az inflációs célt meg kéne emelni pár százalékkal, ami a forint további leértékelődését hozná magával, tekintve, hogy az EU-ban nyilván nem fogják megemelni az inflációs célt, így hosszútávon nőhet az inflációs különbség.

Ha tehát a befektető magyar állampapírban, vagyis forintban lekötve tartja a pénzét, akkor nem tud 370-ért eurót vásárolni belőle. Így ha négy év alatt elszáll a forint-euró kurzus, akkor már nem ér semmit az állampapír befektetése, és eurót is csak sokkal drágábban tud vásárolni.

Látható hogy a HUF átlag inflációja az elmúlt 22 évben duplája volt az EUR és USD inflációjához képest:

Könnyebb infláció feletti hozamot elérni EUR és USD-ben!

Az időzítés a másodpiaci állampapírok esetében, a kötvények árfolyamával kapcsolatban is fontos. Most alul értékeltek ezek a piacok, azért hoznak magas eredményeket éves szinten. Ha sokat várakozik a befektető a forintos állampapírjában, akkor amikor elégedetlen lesz, mert nem jók a kamatai, és átmenne a másodpiacra, akkor már nem fog találni olyan jó üzleteket, mintha még a leértékelt időszakban keresgélt volna.

Szeretné megtudni, milyen további negatívumai vannak a Prémium Magyar Állampapírnak? Ide kattintva indíthatja el legújabb Pénz beszél podcast adásunkat, amiből megtudhatja: 

  1. Az infláció (m)értéke relatív

A személyes inflációnkat nem feltétlenül tudja fedezni az egyébként inflációkövető állampapír. Élethelyzettől függően egy befektető átlaginflációja nem feltétlenül 14-15 %. Ha jelenleg például albérletben él, amikor az albérleti árak 50%-kal emelkednek, akkor az összkiadásának egy nagy hányada jelentősen megnő, így a személyes átlaginflációja lehet akár 20-30-40 % is. Ugyanez igaz a kisnyugdíjasokra is, akik élelmiszerre meg gyógyszerre költik a pénzük a nagy részét.

A KSH részletes inflációs adatai szerint tavaly átlagosan 14,5 % volt a hazai árnövekedés, amihez képest az élelmiszerek 44%-ot, a rezsi költségek és az energiaárak pedig 55%-ot emelkedtek.

Összefoglalva: A Prémium Magyar Állampapír csak a hivatalos inflációt tudja lekövetni. Ha már most érzi a befektető, hogy az ő inflációja ennél gyorsabban nő, akkor be kell látnia, hogy a PMÁP-pal értékvesztést fog elszenvedni.

      4. Cégek nem vehetik 

Punkt um. Nekik más megoldást kell választaniuk.

  1. Az alacsony költségű visszaváltás csak ígéret, nem garantált 

Bár jelenleg visszaváltja a Magyar Állam 1 %-os költségen, de ez nem biztos, hogy a végtelenségig így marad. Az állami ígéreten kívül nincs biztosíték arra, hogy ezt nem emelik meg akár 5-10-%-ra, amivel az emberek nagy veszteséget érnének el. Legfőképpen azok, akik hitelből vették az állampapírt.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor tulajdonosa szerint nem kell attól tartani, hogy megtiltják az állampapír-visszavásárlást, mert ez bizalomvesztéssel járna. Példaként  felhozta a sajtóban nyilvánosan zajló diskurzus során azt, hogy a Magyar Állampapír Plusznál sem volt tiltás, pedig azt is sokan eladták, amikor betört az infláció. Csakhogy akkor állampapírból (Plusz) állampapírba (Prémium) menekültek át a befektetők. Itt viszont fennállhat annak a veszélye, hogy az állampapírból általában kivonulnak a befektetők. A bizalomvesztés pedig már több alkalommal megtörtént…

A jövőbe senki nem lát, de a befektetőnek mérlegelnie kell, hogy ha bekövetkezik ez a forgatókönyv, azzal mit kezd. Nem söpörheti be a kérdést a szőnyeg alá azzal, hogy ennek nagyon kicsi a valószínűsége, mert a befektetésekben alapvetően mindig kockázatokat kezelünk.

  1. Csökkentették a kamatprémiumot

Július 1. után a kibocsátásokra minden egyes Prémium Állampapírnál 0,5 %-kal kevesebb kamatprémiumot lehet elérni. Ha nő a kereslet a jövőben (márpedig a jelenlegi presszió mellett ez várható), akkor tovább csökkenhet az állampapíroknak a kamata.

Tehát, ha valaki rendszeresen vásárol állampapírt, mert nincs egy nagy összege, amivel befektetne, hanem kisebb összegekben tud csak állampapírban takarékoskodni, akkor annak számolnia kell vele, hogy a kínálat időnként cserélődik, és más feltételekkel lesznek kibocsátva az új sorozatok.

Hallgassa meg a legújabb Pénz Beszél című podcast adásunkat! Kattintson ide:

A témát körbejárták: Horváth Attila, Kovács Máté és Magyar Zoltán, az InwestMentors privát bankárai.

 

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem