Skip to main content

Mielőtt szemfüles olvasóink és hallgatóink azt gondolnák, magunkat ismételjük, előre bocsájtjuk, hogy valóban volt már hasonló adásunk Mibe fektessek válság alatt 5 millió forintot? (youtube.com) ebben a témában, de a mostani beszélgetésünkben a 2023-as aktualitásokra és konkrétumokra koncentrálunk.

A jelenlegi piacnak van egy fontos sajátossága: válság van, és ez befektetői szemmel nem baj!

Ha valaki mindig pont azon a napon vásárolt volna, amikor a CNBC (https://www.cnbc.com/world/?region=world) hírműsorában elhangzott a bűvös kifejezés, hogy „market turmoil”, vagyis piaci zűrzavar van, akkor a következő egyéves időszakban kivétel nélkül minden egyes alkalommal pluszos lett volna az eredménye. 15 évet vizsgálva az átlaghozam bizonytalan piaci helyzet után 40 %, és tekintve, hogy ennyi idő alatt 120 alkalommal hangzott el ez a kifejezés, ez komoly statisztikai alap.

Most szólunk, hogy a közelmúltban is történt ilyen, vagyis elhangzott a jelszó: vásárlási helyzet van. Befektetői szemmel ezért nagyon jó pillanatban vagyunk.

A legújabb Pénz Beszél podcastünkben a legaktuálisabb és legésszerűbb hosszútávú befektetési lehetőségeket fogjuk részletesen megvizsgálni 5 millió forint befektetni való pénz esetén.

A felvétel meghallgatásához, kérjük kattintson ide:

Tehát pontosan 5 millió forint és pontosan 2023-ban hol lesz a legjobb helyen? Nézzük!

Akinek 1 millió forintnyi félretett pénze van, az a legjobban teszi, ha kizárólag biztonságos helyre rakja, és biztonsági tartalékként kezeli ezt a pénzt, vagyis nem zsonglőrködik vele.

Viszont, ha valakinek már 5 millió forintnyi befektethető pénze van, akkor abból össze tud rakni egy érdekesebb, változatosabb portfóliót, de semmiképp nem ajánlott, hogy az egészet kockázatos eszközökbe helyezze.

Ezért mi is most egy differenciáltabb megközelítésből vizsgáljuk a kérdést, a különböző eszközök eltérő kockázati szintjét (és hozampotenciálját) előtérbe helyezve.

Ami a következőképpen néz ki:

  • érdemes egy részt még mindig biztonságos, de már szép hozamot elérni képes eszközökbe helyezni
  • befektethetünk a biztonság szempontjából középutas megoldásokba, amik az előzőnél már nagyobb hozamot tudnak elérni,
  • és létezik pár olyan említésre méltó eszköz is, amelyeknek már egyértelműen az a célja, hogy az aktuális korrekciókból a lehető legmagasabb hozamot lapátoljuk össze.

Ezt a felosztást követve az első, tehát a legbiztonságosabb kategóriának tekinthetők:

  1. A kötvények

Induljunk ki onnan, hogy az 5 millióból 1-et érdemes állampapírba tenni, és akkor, ha spontán felmerülő kiadásunk van, nem kell a befektetést félbeszakítani, könnyen hozzájuthatunk a pénzünkhöz bármikor. De a Magyar Állampapírban is vannak izgalmas lehetőségek, tekintve, hogy itthon utoljára ’96-97 környékén voltak ilyen magasak a kamatok. Amúgy a világban am block rég volt ilyen magas a kamatkörnyezet.

Ez nyilván az infláció miatt is ilyen magas, ezért picit csalóka képet mutat, de egy hosszú kötvénnyel nem csak a magas inflációs környezetben – tehát most még pár évig – kaphatunk magas kamatokat, hanem akár 5-10-20 évre le tudunk fixálni egy ilyen magas kamatot.

Például dollárban jelenleg meg tudjuk tenni – akár egy Magyar Állampapírral –, hogy 6.5 %-nyi éves hozamot (kamatot) lefixálunk magunknak. Ami azért fontos, mert az USA-ban az infláció most 6 % körül van, ezért már csak emiatt is reálhozamról beszélhetünk. De mivel jellemzően egyébként 1-2-3 % körül szokott mozogni, így pláne vonzó megoldás lehet.

A biztonság szempontjából pedig azért jó ez a kötvény, mert van egy kibocsátó, például jelen esetben a magyar állam, ami megígéri nekünk, hogy amikor lejár a futamidő, akkor visszaadja a pénzünket. Tehát tulajdonképpen ez egy kölcsön, amit mi adunk az államnak, ő pedig kamatot fizet nekünk. Hosszabb kötvényeknél persze ehhez hozzátartozik, hogy van közben árfolyamingadozás is, de az még mindig csekélyebb ilyen minőségű papíroknál, mint egy részvény esetében.

Miért lehet jó pont most kötvényeket választani?

Ennek két oka van. Az egyik ugyanaz, ami miatt egy-két éve jó volt hitelt fölvenni, hogy hosszú időre be lehetett fixálni egy alacsony pénzfelvételt, most meg megfordult a helyzet, azt tudjuk hosszútávon befixálni, hogy sokat fizessen az általunk kiadott kölcsön.

A másik előnyt pedig azok a magas kamatszintek adják, amik most vannak, és amelyek kis eséllyel állnak majd fent sokáig. Nem nagyon látunk legalábbis arra történelmi példát, hogy egy fejlett vagy fejlődéshez közel álló országban sokáig ilyen magasan maradjanak a kamatok. Ahogy az infláció csökken, úgy mennek majd lejjebb a kamatok is.

A FED-nél már be is jelentették, hogy hamarosan megtorpan a kamatemelés üteme. A következő lépés a csökkentés lesz. Amikor csökkentik, akkor azoknak a kötvényeknek, amire korábban a magas kamatokat fizették, felmegy az értéke. Ezért előfordulhat, hogy a magas kamat mellett még nagyobb árfolyamnyereséget is el lehet majd elérni.

Mint ahogy ez a MÁP-nál is megtörtént már 2010-es éveknek az elején:

2011-ben itt államcsőd közeli helyzet volt, a 2008-as válság és az IMF hitelek viharában. A 100 %-on kibocsájtott kötvényeknek viszont 2013-tól már 130-140 %-on volt az árfolyama, a csúcsa pedig elérte a 180 %-ot 2020 végén. Tehát a befektető nem csak a 7,5 %-os kamatot kapta meg, hanem plusz az árfolyamnyereséget is be tudta zsákolni, ha eladta a kötvényt – így nem is feltétlen kellett megtartania azt a hosszú kötvényt 2041-ig mondjuk. Aki meg úgy érezte, neki megéri a 7,5 % továbbra is, az meg is tarthatta. Ez akkor lesz újra egy döntési pont, amikor árfolyamemelkedés lesz, ami szükségszerűen megtörténik, amikor csökkennek a kamatok a világban.

Ez ugyanis törvényszerű: ha lemegy az alapkamat, akkor a kötvények árfolyama felmegy.

Ha most a 6-7 % körüli kamat a magas inflációs adatok miatt nem tűnne annyira impozánsnak, akkor jobb, ha visszaemlékszünk a békeidőkre, vagy előre tekintünk a jövőbe, amikor ezek a mértékű kamatok nagyon jónak fognak számítani.

Összefoglalva: ha valaki most képes döntést hozni, hosszú távon tudja magának biztosítani a magas kamatokat. Így a nemsokára elérkező kamatszegény környezetben ezek a papírok aranyat fognak érni.

Ha azt gondoljuk, hogy még 5-10-15 évig lesz megtakarításunk, akkor érdemes a kötvényeket is diverzifikálni – nem csak a legrövidebb, legnagyobb hozamúra menni (mint például a Prémium), hanem a hosszabbakra is, és azokkal is fixálhatunk 9-10-11 % körül.

Ráadásul csalóka, amit a Prémium vagy a Bónusz állampapír kínál, mert a 15-16% nagyon soknak tűnik, de ez a következő 1 évre vonatkozik. Ha a forintos hosszú állampapírokat összevetjük a rövidtávúakkal, akkor az előbbieknél megvan az az előny, hogy 10 évre előre tudni lehet azt, hogy fixen mennyit fogok keresni egy befektetéssel. Ami ráadásul önmagában sem kevés, mert kétszámjegyű, az meg aztán pláne nagyon ritka helyzet, hogy ilyen hosszú időtávra be lehessen fixálni egy ennyire kedvező kamatot.

2/a, Vegyes alapok, részvények (középutas biztonsági szint)

Ebben a portfólióban is sok kötvény van, de van már benne részvény is. Az alapkezelőnek pedig megvan a lehetősége, hogy balanszírozzon a kötvény-részvény aránnyal úgy, hogy a megfelelő biztonsági szinten a maximális hozamot kihozza a pénzünkből.

Az alapkezelők is tudnak jóféle hosszú kötvényeket venni, de tudnak jó áron nagy korrekciójú részvényekbe is fektetni. Ezen a szinten tehát megvan a részvényekből adódó többlethozam-lehetőség mellett a kötvények által adott biztonság is az alapban.

Mivel 2022-ben minden zuhant, így a részvények és a kötvények is zuhantak. 2023-ra a részvények már kicsit jobban visszajöttek, mint a kötvények, de az utóbbiak is kapaszkodnak. Viszont ez azt is jelenti, hogy most még olcsón lehet vásárolni ezeket! Ilyen visszaesés után bőven kétszámjegyű átlaghozamok várhatóak az elkövetkezendő években.

Azaz, miért jó most részvényeket venni? Mert válság után gyorsabban és magasabb hozamot lehet elérni.

2/b, Részvények alapok (középutas biztonsági szint)

Azért nem beszélünk az egyedi részvényekről, mert ha valakinek 5 millió forintja van összesen, akkor annak nem éri meg pusztán egybe helyezni a megtakarítását. Hiszen ha 5-ből csak 1 milliót egyetlen egy részvénybe rak, az is a teljes portfóliójának a 20 %-a, ami egyetlen egy vállalatban van.

Ha azon a belépő szinten van a befektető, hogy már szeretne részvényeket, de még nem akarja azt a kockázatot felvállalni, hogy egy iparágra vagy egy lokációra koncentrál csak, akkor annak kiváló lehetőséget nyújtanak az általános részvényalapok, amik akár az egész világot lefedik (vagyonkezelten vagy ETF formában akár).

Szeretné megtudni, hogyan jelenhetnek meg részvények esetében fenntarthatósági szempontok, és melyek azok a magasabb kockázatú befektetések, amik mégis biztosan magas hozammal kecsegtetnek? Ide kattintva indíthatja el legújabb Pénz beszél podcast adásunkat: 

ESG szűrő, mert a befektetés felelősség

A részvényalapokra rárakható egy bizonyos ESG szűrő, ami fenntarthatósági kritériumokat garantál. Ha ezzel élni kívánunk, akkor figyelembe veszik az alapkezelők, hogy a befektetéseknek, vagy a megvásárolt részvényeket kibocsájtó vállalatoknak a környezeti lábnyoma alacsony legyen, működésükben megjelenjen a szociális érzékenység, és a vezetésükben is nyitottságot mutassanak, tehát például ne csak férfiak vezessenek egy céget, hanem legyenek nők is az igazgatói tanácsban, azaz minden szempontból fenntartható működésű vállalatok legyenek.

5-10 éves átlagot vizsgálva azok a cégek, amiken rajta van ez az ESG szűrő, mind a piaci átlag felett teljesítenek 1-2 %-al (nem mindegyik szűrési kritérium szerint muzsikálnak ennyire jól, de ha összességében nézzük, akkor ez mégis igaz.)

Mivel 2022-ben megváltozott a szabálya annak, hogy a befektetéseket hogyan kell ajánlani, ezért ha valaki ma befektetést vásárol, a bankárnak meg kell kérdeznie tőle, hogy fontos-e számára a fenntarthatóság. Erre a többség igent szokott mondani. Ezzel a politikai döntéshozók próbálják terelni a befektetőket abba az irányba, hogy olyan vállalatokba helyezzék a pénzüket és bizalmukat, amik fenntarthatóan működnek. Ez persze visszahat a vállalatokra is, hiszen, ha szeretnék, hogy a részvényárfolyamuk emelkedjen (amit nyilván szeretnének), akkor illik ezekhez az elvekhez igazítaniuk a működésüket.

Összefoglalva: a befektetések esetében a puszta vásárláson túl kell tekintenünk, és igenis meg kell fontolni morális szempontokat, mert ha pénzt adunk valamire vagy valamiért, akkor ezzel támogatjuk a további működésében azt a céget vagy országot, és nem mindegy, hogy melyik országgal tesszük ezt meg.

„Légy te magad a változás, amit a világban látni szeretnél.” – Mahatma Gandhi

  1. Tematikusabb részvénytípusú befektetési eszközök

Négy olyan megatrendről teszünk most említést, amiről azt gondoljuk, hogy a következő 3-5-10 éves időtávon többet fognak tudni kihozni a piacból, mint egy általános befektetés.

  1. A legbiztonságosabb ezek közül az egészségipar, ami stabil felvevőpiaccal rendelkezik. Egyrészt, mert ha Európára gondolunk, ott államok folyamatosan vásárolják ezeket a gépeket és berendezéseket. De lakossági fogyasztókra is mindenkor számíthat, hiszen az átlagéletkor folyamatosan nő, és ahogy idősödünk, egyre több pénzt hagyunk az egészségiparban. Legyenek ezek gyógyszerek, gyógykezelések, bármi.
  2. Kicsit kiforratlanabb még, de az energetikán belül a zöldenergia szintén nagy befektetői potenciállal bír. Nem egy-egy energiacégre gondolunk, hanem napelemek, szélerőművek gyártóira, különböző zöldenergiát előállító vállalatokra. Mondanunk sem kell, hogy hatalmas politikai hátszél van e mögött az iparág mögött. Erre csak egy példa a Covid-mentőcsomag az EU-ban, aminek a 37 %-át úgy kell elköltenie a tagállamoknak, hogy azzal a zöldátállást segítő vállalatokba, zöldenergia felhasználását segítő beruházásokba fektessenek.

Volt már növekedés ezen a piacon, de még messze vagyunk a klímacéloktól, tehát van tér a fejlődésre ebben az iparágban is.

Ennek a két piacnak nagyon erős a jövőképe, várhatóan nagyon nagy kereslettel fognak találkozni, és hogy még 2023-ban le is vannak akciózva (mert hogy mindkettőnél voltak azért korrekciók az elmúlt években), az egy nagyon szerencsés együttállás.

A zöldenergia-piacon a 2022-es földbeállás előtt 30 %-ot átlagoltak a jobb minőségű, ilyen tematikájú alapok, ami egy alacsonyabb hozamkörnyezetben brutális felülteljesítésnek volt mondható. Szóval az, hogy „szerencsére” jött egy korrekció, az abból a szempontból jó, hogy most olcsóbban be lehet szállni ezekbe az alapokba.

  1. Elektromobilitás, elektromos autózás: itt is nagy a politikai hátszél. Már hivatalos, hogy az EU-ban 2035-zől csak 0 energiakibocsátású, kvázi elektromosautókat lehet eladni újonnan. A legnagyobb elektromosautó aránnyal bíró ország Kína, de az elektromos autó még ott is csak 15 %-a a teljes állománynak, tehát még a legelőrébb tartó országban is bőven van tér a fejlődésre, nem hogy máshol.

Viszont ciklikus iparág, és így, hogy most recesszióba kerültünk, ha választani kellett, mi az, amit nem vesznek meg az emberek, az nem a gyógyszer volt, hanem az új elektromos autó. Ilyenkor elkezdenek aggódni a befektetők, hogy nem jönnek a számok, összeomlik a cég, de ez csak rövidtávon igaz. A ciklikus attól ciklikus, hogy amikor jól megy a gazdaság, akkor dübörög, amikor meg rosszul megy, akkor összeesik.

2022-ben egy tematikus, jó vagyonkezelés 37 %-os korrekciót csinált ezen a piacon, de ez is jött már vissza valamennyit, és 40-50 %-os visszapattanás lesz várható a későbbiekben.

Tehát a jövőből visszatekintve örülni fogunk, hogy így alakult ez az időszak, már amennyiben most, a nyomott árakon bevásároltunk belőle.

Csak azt kell eldöntenie a befektetőnek most, hogy mit lát valószínűnek, a következő 10 évben több elektromos autó lesz az utakon, vagy kevesebb. Mert ha úgy gondolja, hogy több, akkor érdemes ebbe a szektorba befektetni, hogy ő is részesedjen ebből a többletből.

  1. Egymilliárd lakosa van, ez több, mint az USA és az EU együtt. Ők fogyasztanak, dolgoznak, adót fizetnek, csak a belső piaca is brutálisan nagy. Kínánál a nagy robbanás az urbanizálódásból adódott, tehát abból, hogy sokan bementek a városokba dolgozni. Most az urbanizációs arány ott 61%, Magyarországon 72%, az USA-ban 83%, Indiában pedig 35%. Bőven van arra tér náluk, hogy sok munkaerő legyen bevonva a magasabb hozzáadott értékkel bíró munka világába – ez pedig nekünk befektetőként többlethozamot, nekik pedig életminőség növekményt jelenthet.

Összefoglalás:

A mostani adásban azt vettük számba, hogy 5 millió forintot mibe érdemes befekteti a 2023-as állapotoknak megfelelően, kitűzve azt, hogy nem 3-5 éves, hanem annál hosszabb távú célokhoz legyen a stratégiánk alkalmazható. Ennél rövidebb időtávra az állampapír és a kockázatkerülőbb eszközök megfelelők, mi viszont az izgalmasabb forgatókönyvet tekintettük át.

Bemutattunk három verziót, hogy általánosságban hogyan lehet ezt a kérdést megközelíteni:

1) Kockázatkerülőbb, nagyobb biztonságra törekvő módon, friss kibocsátású és másodpiaci kötvényekkel, amiket lehet az InwestMentorson keresztül is vásárolni. Itt adott egy kamat ígéret, és egy nagyon jó vételi pozíció abban a tekintetben, hogy hosszútávra lehet fixálni egy relatíve magas kamatszintet.

2) Aki már közepes kockázati szinten és közepes hozamelvárásban gondolkodik, annak érdemes megfontolnia a vegyes alapokat, ahol kötvények és részvények egyaránt megtalálhatóak.

3) Végül átnéztük a magasabb kockázatú, ugyanakkor magasabb hozamú eszközöket szektorális sajátosságokkal, megatrendek alapján. Ilyen volt az egészségipar, az elektromosautózás, a megújuló energia, és az olyan feltörekvő piacok komoly potenciállal, mint India.

Hallgassa meg a legújabb Pénz Beszél c. podcast adásunkat! Kattintson ide:

A témát körbejárták: Dencsi Attila, Horváth Attila és Magyar Zoltán, az InwestMentors privát bankárai.

 

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem