Skip to main content

Állandóan szó van róla, bár a működését még szinte egyáltalán nem értjük, azt meg pláne nem tudjuk megjósolni, hogyan fogja megváltoztatni a jövőnket. Egy biztos, befektetői szempontból megkerülhetetlen téma a mesterséges intelligencia, és ezt még olyan közgazdászok és sztárbefektetők is elismerik, akik legtöbbször csak legyinteni szoktak a divatba jövő újdonságokra.

A legújabb Pénz Beszél podcastünkben azt vizsgáltuk meg, a mesterséges intelligencia megjelenésének milyen következményei lehetnek a piacra nézve.

A felvétel meghallgatásához, kattintson ide:

Pro #1 – Hatékonyságnövelés

Jelenleg a negyedik ipari forradalom zajlik, ennek a legújabb ága a mesterséges intelligencia bevezetése bizonyos folyamatokba. 200 évre visszatekintve minden kiugró technológiai fejlődés hatékonyságnövekedést hozott a világban, ami üzletileg mindenképpen előnyös, hiszen ha egy feladat elvégzéséhez kevesebb munkaóra szükséges, akkor az minden vállalkozás számára azt jelenti, hogy pénzt tud megtakarítani. Kevesebb embernek kell dolgoznia az adott feladat megoldásán, vagy ugyanannyi ember jobb teljesítmény elérésére lesz képes egységnyi idő alatt. A szövőgéptől kezdve az internetig a hatásfoknövelés hatalmas anyagi előnyt jelent.

Contra #1 – Bejósolhatatlanság

Előzetesen azt nem lehet felmérni, hogy egy cégnek az AI használata pontosan mekkora hasznot fog hozni. Sokszor láttuk már, hogy bizonyos változások idővel minden céget elértek. Kevesen használnak például kockásfüzetet Excel helyett, vagy postai levelet email helyett.

Miután egy eszközzel már minden cég rendelkezik, az újítás végül csak annyit eredményez, hogy lenyomja a fogyasztói árakat. Így a vásárló alacsonyabb árakat tapasztal, a cég viszont nem ér el több profitot, csak kiélezettebb versenyben találja magát.

Épp ezért, kockázatos most csak azért befektetni egy cégbe, mert azáltal várunk profitnövekedést tőle, hogy az AI-t a maga szolgálatába fogja állítani. Erre a legnagyobb valószínűség szerint sok más cég is képes lesz, és a piac a várakozásainkat meghazudtolva is újra tud rendeződni. Minden olyan volumenű újításnak, mint amilyennek most az AI is tűnik, megvannak a vesztesei és nyertesei, és jelenleg nem lehet tudni, hogy ki melyik oldalon fogja találni magát.

Pro #2 – A kereslet határozza meg a kínálatot

A befektetési világban rövid távon elég az, ha pusztán csak feltételezik a befektetők, hogy valamitől majd jobb lesz a vállalkozásoknak, és egy bizonyos logika mentén ezekbe fektetik a bizalmukat (és pénzüket).  Így nem is kell konkrétan látnunk azt, hogy mekkora hatékonyságnövekedést hoz majd a mesterséges intelligencia használata, és pontosan melyik vállalatnak.

Az AI jelentősége anélkül is átérezhető, hogy valaki pontosan értené a működését. Valószínűleg már a legtöbbünknek van arról egy benyomása, hogy a jövőnket alapvetően meghatározó dolog lesz-e vagy sem. Ezért már most is sokan az ígéretet vásárolják meg – és ez lehet, hogy a jövőben még jellemzőbb lesz.

Az árfolyamokat pedig a kereslet-kínálat határozza meg. Ha valami népszerűbbé válik, akkor megnő rá a kereslet, és ez tolja fölfele az árakat.

Contra #2 – A túlfújt lufi kipukkad

Az előbbiekben leírt működésmód eredményez újra és újra kipukkadó lufikat a piacon. A legutóbbi tanulságos történet a Dotcom lufi volt, sokan emlékezhetnek még rá. A ’90-es évek végén, 2000-es évek elején mindent megvettek, ami .com-ra végződő nevű vállalat volt, arra számítva, hogy az internet majd mindent meghódít. A történet természetesen abból a szempontból igaz, hogy az internet megváltoztatta az életünket, csak nem pont úgy, vagy nem pont olyan gyorsan, ahogy azt várták.

A kidurranó Dotcom lufi végül az elmúlt 100 év leghosszabb távon kitartó korrekcióját okozta. Az S&P 500, tehát az 500 legkiemelkedőbb amerikai vállalat esetében ez azt jelentette, hogy a 2000-es évek elején lévő csúcshoz képest kb. 7 évig tartott a korrekció, mert attól még, hogy egy cég nevében benne volt, hogy .com, nem feltétlenül volt monetizálható, vagy nem biztos, hogy hosszútávon fenntartható üzleti modellt folytatott.  Így a befektetők vagy eladták veszteséggel a részvényeiket vagy hosszú ideig tartott, amíg a pénzükhöz jutottak.

Ez a húsz évvel ezelőtti történet könnyen lehet, hogy analóg a mostani AI lázra.

Szeretné megtudni, mik a buktatói a külföldi állampapírok vásárlásának? Ide kattintva indíthatja el legújabb Pénz beszél podcast adásunkat, amiből megtudhatja: 

Pro #3 – Lufi ide vagy oda, legalább egy darabig száll

Aki beszáll az üzletbe egy ilyen lufinak az elején, az jó eséllyel a következő pár évben nagyot nyerhet, mert a lufik fontos részei a piaci működésnek. Így vagy úgy, de állandóan megjelennek, ezért okosabb őket nem elkerülni, hanem kihasználni. A Dotcom után a biotechnológiában is volt lufi, aztán az ingatlanpiacon a 2000-es éveket követően (és nem csak az USA-ban, hanem a magyar ingatlanpiacon is), majd következett a Bitcoin lufi, ami csak nemrég pukkadt ki. Viszont egyik sem hónapokig tartott, hanem éveken keresztül, ami épp elég lehetőséget biztosított befektetői szempontból a haszonszerzésre.

Nem 4-5 % vagy 10-20 %-ról beszélünk, hanem többszáz százalékos hozamokról, amik nagyon rövid időszak alatt képződtek.

Azt csak a jövőből visszatekintve fogjuk tudni megállapítani, hogy honnan indul az AI lufijának a növekedése, talán a ChatGPT megjelenésétől, ami 2022. novemberében volt. De azóta még egy év sem telt el, tehát bőven nőhet még, és nyomhatja fel az árakat.

Igen, ha ezek a lufik kipukkadnak, akkor azt nagyon hosszú stagnálás követi, de pont a technológiai cégeknél láthatjuk, hogy Dotcom ide vagy oda, azóta eltelt húsz év, és most a világ legnagyobb vállalatai olyan technológiai cégek, mint a Google vagy a Microsoft.

Contra #3 – Hiába a techforradalom, az S&P 500 jobban teljesít

Azért mégsem tök mindegy, hogy mik a konkrét cégek, amik nagyot mehetnek. Hiszen bár a legnagyobb cégek jelenleg valóban techcégek, de nem azok, amikről a Dotcom lufi idején gondolhatta a befektető, hogy ekkorát nőhetnek. Ez fordítva is igaz, az akkori 10 legnagyobb vállalat zöme vagy már nem létezik, vagy a következő korrekciós időszakot megelőző csúcsig, tehát 2007-8-ig nem teljesített jobban, mint az S&P 500 (ami persze egy index).

Az azután jegyzett csúcsig, tehát 2021-22-ig pedig egyedül a Microsoft az, aki felülteljesítette az S&P 500-at. Tehát ha valaki bevásárolt a legígéretesebb Dotcom cégekbe, azoknak a 99 %-ával mellé lőtt, 1 %-kal pedig ténylegesen tudott keresni.

Meg kell jegyezni azért, hogy ha nem 10-et vizsgálunk meg az ezredforduló legnagyobb cégei közül, hanem 40-et, akkor azok között már ott van az Apple és az Amazon is, és ezek természetesen szintén felülteljesítik az S&P 500-at. Az ő hozamukkal együtt a summa már nem marad el annyira.

De hogy miből lesz a cserebogár? Az Nvidia például óriásit növekedett. Ügyesen felkészült arra, hogy ő a legjobb chipekben, illetve szoftvertámogatásban, és azt árazta be, hogy ez így is marad. De nézzük meg, mi történt a telefonok esetében, és hol van most a Nokia, aminek egykor óriási piaci előnye volt.

Vagy ott volt a Yahoo, amire sokan azt hitték, hogy majd a világ elsőszám keresőmotorja lesz, de megjelent egy kicsi garázscég, a Google, és leuralta a piacot, a Yahoo meg már sehol sincs. Ugyanígy könnyű abban hinni, hogy a Microsoft lesz a mesterséges intelligencia egyik úttörője, de ez egyáltalán nem biztos.

Összefoglalva: attól még, hogy egy cég most nagy és sikeres, még egyáltalán nem biztos, hogy a jövő technológiai fejlesztéseiben is ő lesz a zászlóshajó, és nem előzik le kisebb, adaptívabb, frissebb szemléletű kiscégek.

Pro #4 – Aki lemarad, kimarad

Az általános befektetői hangulat dagályt hoz a teljes részvénypiacra. 2023-ban teljesen szétszakadt a piac, és elhúzott nagyjából minden olyan technológiai cég, amiben van a mesterséges intelligencia, míg a piac 40%-a meg mínuszban van. De annak a néhány szereplőnek, amelyik foglalkozik a mesterséges intelligenciával, akkora hozama van, hogy meglendíti a piacot még úgy is, hogy a többi továbbra is vergődik. Így ha általános indexet veszünk, S&P 500-at, MSCI World-öt, vagy mesterséges intelligencia alapot, esetleg ETF-et, technológiai alapot, akkor ezekbe már meg fog jelenni az emelkedés.

Sőt, nagyon sok olyan vállalat van, ami nem konkrétan technológiai, de áttételesen mégis élvezheti a mesterséges intelligencia előnyeit – például a mezőgazdaság esetében hatalmas segítség lehet, ha előre ki tudják számolni, mikor hol mit kell vetni vagy, trágyázni vagy aratni.

Éppen ezért jó ötlet most indexeket vásárolni és nyugodtan élvezni annak a hasznát, hogy az egyenlet egyik oldalán megjelent növekedés idővel szépen magával húzza majd az egyenlet többi tagját is.

Contra #4 – Azért valahol a mesterséges intelligencia mégis csak félelmetes

A piac jelenleg bizakodó és pozitív hírek uralkodnak, de a társadalomban tulajdonképpen a Chat GPT megjelenésével együtt azonnal félelmek ébredtek, hogy hogyan lehet majd a mesterséges intelligenciát csalásokra használni, illetve milyen egyéb aggályokat vet fel a mindennapokba való integrálása. Ezért amikor majd tényleg jogos és konkrét erkölcsi, morális, társadalmi problémák is születnek belőle, az befolyásolhatja a belevetett bizalmat és a vásárlási kedvet is.

Pro #5 – Gyors terjedés

Befektetői szempontból vizsgálva nagyon fontos azt figyelembe venni, hogy milyen tempóban történnek a dolgok. Amíg akár csak mi a pro és kontra érveken a gondolkozunk, addig is halad előre ez az egész, hiszen nem csak startupok és kisvállalatok fejlesztik, hanem elképesztő potenciállal bíró nagyvállalatok. Ezek már bizonyítottak, hogy milyen jól bánnak az erőforrásaikkal, ezért robbanásszerű elterjedés várható, a nyomában fellépő hatalmas a technológiai igénnyel, szoftver és hardver oldalról egyaránt.

Contra #5 – Szabályozatlanság

Mivel azt sem tudjuk, mi lesz ez, ezért nincs is rá szabályozás, de várható, hogy a jövőben lesz, és a szabályozások is meg tudják nyirbálni a potenciálját. Befektetői oldalról is kockázatos, és vállalati oldalról is kockázatos, hogy le kell majd állni bizonyos pontokon a fejlesztéssel, fejlődéssel, mert lássuk be, benne van a pakliban az, hogy nem teljesen fogjuk tudni uralni és kontrollálni azt, ami előbújik éppen – a ki tudja, hogy kiknek – a köpönyegéből.

Hallgassa meg a legújabb Pénz Beszél című podcast adásunkat! Kattintson ide:

A témát körbejárták: Dencsi Attila, Horváth Attila és Magyar Zoltán, az InwestMentors privát bankárai.

 

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem